Integratiivista psykoterapiaa – Sanna Mujunen

S3- rakennuksen toiseen kerrokseen muutti helmikuussa Psykologipalvelu Sanna Mujunen. Mujunen tarjoaa psykoterapiaa yksilöille, pareille ja perheille. Lisäksi Mujunen tarjoaa palveluita yrityksille ja yhteisöille. Psykoterapian lisäksi Mujunen on mindfulness-ohjaaja ja tarjoaa äänimalja-, ja sointukylpyrentoutuksia. Äänimaljaa ja sointukylpysoittimia käytetään joissain tapauksissa myös terapian työkaluna.

Psykoterapeutin nimike on suojattu

Sanna Mujunen toimitilassaan.

Mujusella on yli 30 vuoden kokemus alalta. Hän aloitti uransa perheneuvonnan parissa ja on kouluttautunut psykologian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta. Integratiiviseksi psykoterapeutiksi Mujunen valmistui vuonna 2023. Aiemmin hän on kouluttautunut pari- ja perhepsykoterapeutiksi.

Psykoterapia nimike on suojattu, joten sitä voivat käyttää vain psykoterapiakoulutuksen käyneet. Terapia nimike taas ei ole suojattu, joten kuka tahansa voi käyttää sitä.

“Termit ei ole ihmisille kovin tuttuja,” Mujunen huokaa. “Psykoterapiassa harvoin annetaan neuvoja, se on yleensä huonoa terapiaa.” Mujunen kertoo psykoterapeutin työstä. “Useimmat ihmiset tietää, mitä heidän pitäisi tehdä, mutta miten siihen päästään, onkin vaikeaa. Ihmisen tulee alkaa itse ymmärtämään itseään, jolloin alkaa löytymään ne omat polut.”

Psykoterapeutilla on iso vastuu, terapiaan tullaan yleensä hyvin arkojen ja vaikeiden asioiden kanssa. Asiakkaan täytyy voida luottaa terapeuttiin. “Työ menetelmineen on aika luovaa, mutta perusteet täytyy olla kunnossa. Ne opiskellaan psykoterapeuttikoulutuksessa,” Mujunen huomauttaa.

Integratiivinen psykoterapia yhdistää psykoterapian eri suuntaukset

Psykoterapeutin valintaan liittyy usein suuntaus, jota psykoterapeutti on opiskellut ja käyttää työssään. Eri suuntaukset tulkitsevat eri tavoin ratkaisuja ihmisen mielen pulmiin. Mujunen on opiskellut integratiiviseksi psykoterapeutiksi.

“Suomessa on perinteisesti tarjottu lähinnä kognitiivista, ratkaisukeskeistä ja psykodynaamista psykoterapiaa,” Mujunen kertoo. “Integratiivinen psykoterapia hyödyntää oppeja kaikista näistä suuntauksista.” Koulutuksessa opiskellaan kaikkia muun muassa edellämainittuja suuntauksia.

Psykoterapeutin suuntausta tärkeämpi asia on suhde terapeutin ja asiakkaan välillä.

Mujunen voi käyttää terapiassa työvälineenä erilaisia aistillisia menetelmiä, jotka valitaan asiakkaan, ja tilanteen mukaan. “Kerran eräs asiakas tuli käynnille huonojen yöunien jälkeen erittäin väsyneenä. Käynnin aluksi viereystilaa nostettiin merirumpua soittamalla. Näin käynti ei mennyt hukkaan väsymyksen takia,” Mujunen kertoo esimerkkinä.

Mujunen on itse kiinnostunut ihmisistä kokonaisuutena. “Ihminen ei ole pelkkä ajatteleva mieli, tunteet tai menneisyyden kokemukset, vaan monia asioita,” hän kertoo.

Kuten aiemmin todettiin, hyvä terapeutti ei neuvo, vaan auttaa ihmistä itseään löytämään ratkaisut. Pyydättäessä neuvoa mielen hyvinvointiin, Mujunen antaakin seuraavan ajatuksen:

“On hyvä olla kiinnostunut itsestään, se ei tarkoita itsekkyyttä. Alkaa ihmettelemään omaa mieltä, käyttäytymistä ja kokemuksia. Se ei ole pahaksi, eikä oman navan tuijottamista. Samanaikaisesti voi olla kiinnostunut muistakin ihmisistä.”

 

Toimitila on sisustettu kodikkaasti.

INNOCUMilta löytyi miellyttävät tilat

Mujunen päätyi INNOCUMille hyvän sijainnin ja mielyttävien tilojen myötä. Mujunen käy töissä Nilsiästä käsin, joten työmatka Kuopioon olisi ollut liian pitkä. Siilinjärvelle pääsee helposti myös kehyskunnista. INNOCUMin tilat vanhassa rakennuksessa leveine ikkunasyvennyksineen ja korkeine kattoineen ihastutti Mujusta.

“Olen pyrkinyt tekemään tilasta sellaisen, että se voi virittää erilaisiin asioihin,” Mujunen kertoo. Psykologipalvelu Sanna Mujusen tilat ovatkin kodikkaat pehmeine nojatuolineen ja lempeine valoineen.

 

Tutustu Sanna Mujusen palveluihin täällä: https://www.sannamujunen.fi/