Siilinjärven kunta muutti I1-rakennukseen
I1-rakennuksen neljäs kerros on varattu kokonaan Siilinjärven kunnan tiloille. Kunnanjohtaja Janne Airaksinen ja kulttuurikoordinaattori Hanna Kauhanen esittelivät uusia tiloja ja kertoivat niiden tuomista muutoksista.
Kaikki saman katon alle – 6000 neliötä vaihtui 600:aan
Aiemmin Siilinjärven kunnan toimitilat jakautuivat useaan eri toimipisteeseen, joiden yhteiseksi arvioitu pinta-ala oli n. 6000 neliötä. Nykyisissä n. 600 neliön tiloissa ovat teknistä puolta lukuun ottamatta kaikki kunnan eri osa-alueiden toimistot.
“Tilojen koon muutos ei ole haitannut yhtään,” Kauhanen kertoo. “Nykyään tulee juteltua paljon sellaisille työkavereille, joihin ei ennen olisi työpäivänä törmännyt.”
Iso, mutta kodikas kahviotila toimii eri työntekijöiden kohtaamispaikkana.
Kuvassa kunnanjohtaja Janne Airaksinen, työsuojavaltuutettu Jani Piiroinen ja kulttuurikoordinaattori Hanna Kauhanen.
Demokraattiset tilat
Uudet tilat koostuvat useista yhteiskäyttöhuoneista, kokoustiloista ja pienemmistä “vetäytymistiloista”, jotka on tarkoitettu tilanteisiin, kun tarvitaan rauhallista tilaa esimerkiksi puhelulle.
“Tilat ovat hyvin demokraattiset. Kenelläkään ei ole omaa työhuonetta, vaan kaikki tekevät töitä yhteiskäyttötiloissa ja pienemmissä vetäytymistiloissa,” Kauhanen kertoo.
Kaikille työntekijöille on omat lukolliset kaapit, joihin omat tavarat voi jättää.
Tilojen käyttöönoton jälkeen on toiminut erillinen, vajaan kymmenen hengen pelisääntöryhmä. “Tilat ovat hyvin erilaiset, joten piti miettiä, miten niissä jatkossa työskennellään? Ennen kaikilla oli kuitenkin omat toimistot,” Airaksinen huomauttaa.
Tilojen muutoksen lisäksi Siilinjärven kunta otti toisen ison askeleen – paperittomuuden.
“Ei voi kasata tavaraa omalle pöydälle, kun sellaista ei enää ole. Se on vaatinut totuttelua, mutta toisaalta helpottanut paperittomuuteen siirtymistä,” Airaksinen pohtii.
Nykyaikaiset tilat monella tavalla
Avoimet tilat yhdistettynä pienempiin, yhden tai kahden hengen huoneisiin on ollut trendinä yritysmaailmassa jo jonkin aikaa. Erityisesti korona-aika etätöineen muutti ajatusta toimitiloista.
“Tilat ovat hyvin ajan hengen mukaiset,” Kauhanen pohtii.
Suunnittelun keskeisenä osana olivat vetäytymistilat. “Aina löytyy vapaa vetäytymistila, jopa ruuhkaisimpinakin päivinä,” Kauhanen kertoo. Näin avoimet pienryhmätilatkin pysyvät rauhallisempina, kun puhelut ja keskustelut voi siirtää pienempiin huoneisiin.
Ryhmätyötiloissakin on mietitty viihtyvyyttä. “Avokonttoriksi tilat ovat hyvin kodikkaat. Jo pelkkä kengättömyys tekee tiloihin kotoisamman tunnelman,” Airaksinen mainitsee.
“Töihin on mukava tulla, tilat ovat mielestäni harmoniset,” Kauhanen kuvailee tilojen tunnelmaa.
Kokoustiloissa ja pienemmissä huoneissa on huomioitu nykyaika myös etäpalavereiden osalta. Kaikissa tiloissa on laitteet Teams-kokouksia varten ja huoneen estetiikkaa on mietitty myös kokouksessa näkyvän taustan kautta.
Palaveritilojen suunnittelussa on otettu huomioon myös Teams-kokoukset.
Ei vain kunnan rakennus
Suunnitteluprosessi sujui jouhevasti ja INNOCUM toteutti suunnitelmat täysin kunnan toiveiden mukaan.
Suurin osa asiakaspalvelusta tapahtuu edelleen kirjaston asiakaspalvelupisteellä, mutta I1-rakennuksessakin käy kuntalaisia ja asiakkaita. Heitä varten on tehty viihtyisä ja valoisa odotustila.
Kuntalaisten suussa rakennus on jo mielletty uudeksi kunnantaloksi, vaikka Siilinjärven kunta on vain yksi osa rakennuksen toimintaa. Samassa rakennuksessa sijaitsee ravintola-kahvila Lataamo, Kuntien Tiera ja muita yrityksiä.
“On mukavaa, että rakennuksessa on muutakin, kuin meidän tilat,” Airaksinen kertoo. “Alhaalla olevassa kahvilassa törmää yrittäjiin. Se tuo lisäarvoa näissä tiloissa työskentelylle.”
Asiakkaille tarkoitettu odotustila on viihtyisä isoine ikkunoineen.