25.11.2014

Innocum valmistautuu joulun aikaan. Kyntteliköt loistavat ikkunoissa ja pihalla olevan suuren joulukuusen valot luovat jälleen valoa tähän pimeimpään vuoden aikaan. Onneksemme myös vähäinen lumipeite maassa tuo lisää valon tunnetta. Tämän talven alku onkin lupaavampi kuin viime vuonna. Olemme saaneet nauttia pienestä pakkasesta ja maakin on pysynyt nyt valkoisena – ainakin toistaiseksi.

Tämän vuoden aikana rakennuksessa S3 on toiminta lisääntynyt ja tiloja jalostettu uuteen käyttöön sekä muutoinkin olemme kiinteistöä kunnostaneet. Tällä hetkellä sieltä löytyykin ainoastaan 4 vapaata huonetta kolmannesta kerroksesta. Elokuussa aloittanut Kuopion Konservatorion Siilinjärven Musiikkiopiston käytössä ovat muut kolmannen kerroksen tilat. Pohjakerrokseen järjestyi tilat Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savon Siilinjärven sekä Maaningan tiimeille. He aloittivat toimintansa näissä tiloissa syyskuun alussa. Muutoin rakennuksessa jatkavat entiset yritykset.

Pulut tuovat Innocumin alueelle elämää, mutta ovat samalla aikamoinen riesa. Rakennuksen S3 yläpohjaa kunnostaessa oli suuri työ saada pulut häädettyä ja pysymään poissa ullakkotiloista. Räystään aluset ja tuuletushormit verkotettiin, mutta pulut pyrkivät kattoluukkujen kautta ”kotiinsa” ullakolla tapahtuvan imuroinnin aikana. Talon ulkopuolelle asennettiin pulujen kokoontumispaikoille pulupiikit, etteivät sotkisi ulosteillaan talon seiniä ja ikkunoita. Taistelu tuotti kuitenkin tulosta ja nyt viimeisen uutisen mukaan pulut ovat löytäneet uuden kotinsa vanhasta tyhjillään olevasta asuinkerrostalosta Pasurintieltä. En usko, että nämä siivekkäät eläinkunnan edustajat maksavat kovinkaan suurta vuokraa espanjalaiselle kerrostalon omistajalle.

Vuoden viimeinen kuukausi alkaa ensi viikolla. On aika vähitellen laittaa kuluvan vuoden asiat pakettiin ja aloittaa tulevan vuoden suunniteltujen asioiden toteuttaminen. Tehtyjen suunnitelmien pohjalta ensi vuoden alkupuolella helmi-huhtikuussa uusitaan rakennuksen S1 tunnelissa sijaitsevat pohjaviemärit. Ennen kuin routa ehti kovettaa maan, niin kaivoimme jo Länsisiiven pohjoispäätyyn tunneliin tehtävän huoltosisäänkäynnin syvennyksen. Tämä kevät-talvella tehtävä remontti tulee aiheuttamaan arkielämäämme joitakin veden käyttöön liittyviä poikkeuksia, joista ilmoitamme hyvissä ajoin etukäteen. Ensi vuoden suunnitelmissa on myös paljon muita pienempiä huolto- ja korjaustöitä, jotka jakautuvat tasaisesti koskien lähes kaikkia rakennuksia. Muun muassa jatkamme rakennuksen S2 räystäiden korjaustöitä. Rakennuksessa S3 teemme ilmanvaihtoon liittyviä parannuksia ja T3:ssa remontoimme sisätiloja. T2:n tilojen osalta jatkamme kunnostustöitä rakennuksen käytettävyyden parantamiseksi. Maatilan vanhasta päärakennuksesta M3 valmistuu rakennushistoria selvitys, jonka pohjalta viranomaiset määrittelevät sen tulevan kohtalon. Vanha ratsastustalli M4 tyhjenee hevosten siirtyessä uuteen Siilin Ratsastuskeskuksen viereen rakennuttamaan 54:lle hevoselle tarkoitettuun ratsastustalliin. Nyt onkin oiva tilanne kehittää uutta käyttöä vanhalle suojelukohteena olevalle tallirakennukselle. Mikäli jollakulla on ideoita, niin ottaa vain rohkeasti minuun yhteyttä

Innocumin syksyllä perustettu INNOCUM Kunto Club jatkaa toimintaansa myös kevätkaudella. Kuntonyrkkeily ja physio pilates ovat molemmat mukavia ja piristäviä liikuntahetkiä arjessa. Vielä muutama paikka on vapaana, joten mukaan ehtii ensiksi ilmoittautuneet.

Ensi sunnuntaina on ensimmäinen Adventti, joten toivotan jo nyt kaikille mukavaa ja mieltä virkistävää Adventin aikaa.
t. Janne