25.10.2022

Hei,

Enää kaksi kuukautta Jouluun. Monille Joulu on juhlista se kaikkein hienoin ja tärkein, mutta toisille se saattaa olla jopa painajaismaista aikaa. Oli miten oli Joulun lähestyminen on merkki siitä, että jälleen yksi vuosi on lopuillaan. Kliseisesti voin todeta, että kylläpä aika rientää.

Tämä on itselläni kymmenes syksy täällä INNOCUMilla. Aloitin työt helmikuussa 2013 ja näin se vain on, että kymmenen vuotta tulee pian täyteen – miten nämä vuodet ovat oikein menneet. Kirjoitin 1.11.2013 blogissani: ”Viimeksi elo-syyskuun vaihteessa kirjoitin Innocumin intiaanikesästä. Kesäinen sää jatkuikin pitkälle syyskuuhun, kunnes sää vähitellen viileni. Syksy on ollut täälläkin oikein kaunis. Puiden lehtien väriloistoa olemme saaneet ihastella viime viikkoihin saakka. Vasta pari viikkoa sitten ensilumen peitettyä maan, tippui viimeisetkin lehdet puista. Elämme nyt loppusyksyn pimeintä hetkeä. Maisema on muuttunut harmaaksi ja muutettuamme kellomme talviaikaan tuntuvat päivätkin entistä lyhyemmiltä. Onneksemme kohta lumi peittää maan ja tuo talven tullessaan. Neljä erilaista vuoden aikaa on rikkaus, josta kannattaa nauttia joka päivä – myös näinä pimeinä päivinä.” Vielä emme ole siirtäneet kelloja talviaikaan, mutta aivan saman voisi sanoa tästäkin syksystä ensilunta lukuun ottamatta.

Rakennuksien kunnostuksia on tehty täällä tehty aina ja tullaan tekemään edelleen, se työ ei lopu koskaan. Kirjoitin tuolloin myös muun muassa meneillään olevasta S3 parvekeremontista näin: ”Vihdoinkin rakennuksen S3 parvekkeet ovat valmiit! Parvekeremonttia venytettiin harkitusti ja se kestikin yli puoli vuotta. Mutta kyllä niitä nyt kehtaa ihailla, sen verran hienot niistä parvekkeista tuli. Parvekkeet ovat tehty alkuperäisten piirustusten mukaisesti, jolloin rakennuksen ulkonäky säilyi entisellään. Voin luvata, että me ja tulevat sukupolvet voivat ihailla näitä parvekkeita vähintään yhtä kauan kuin alkuperäisiä parvekkeita rakennuksen valmistumisvuodelta 1939.” Aika kovan lupauksen annoin parvekkeiden kestävyydestä – no hyvinhän ne ovat rakennusta tähän asti koristaneet.

Kuten totesin, niin remonttityöt vanhojen rakennuksien ylläpitämiseksi ja toiminnallisuuden parantamiseksi on jatkuvaa työtä. Niin on myös INNOCUMin alueen kehittäminen työ- ja elinympäristönä. Olemme suunnitelleet useamman vuoden ajan uuden toimitalon rakentamista. Yleiskaava 2016 ja Harjamäen ydinalueen asemakaava 2020 mahdollistivat rakennusprojektin aloittamisen. Nyt olemme jo siirtyneet rakennuksen suunnitteluvaiheesta itse rakentamiseen. Pohjatyöt ovat kohta valmiit ja pääsemme seuraamaan, kuinka uusi uljas rakennus kohoaa INNOCUMin yrityskeskukseen tuoden lisää positiivista ”pöhinää” koko alueelle. INNOCUM I1 rakennus valmistuu vuoden 2023 loppuun mennessä.

Hyvää loppuvuotta

t. Janne