1.9.2021

Hei,

Takana on historiallisen lämmin (lue: kuuma) kesä. Lämmin kesä on ilmaisultaan neutraalimpi, mutta ”kuuma kesä” ilmaisu saattaa herättää myös muita ajatuksia kesän ”kuumuudesta”. Oli miten oli lämmintä piisasi ja hellepäivien lukumäärässä kirjoitettiin uudet ennätykselliset luvut. Lomailijoita lämpö helli, mutta helli se myös täällä INNOCUMissa työpäivinäkin ihan riittävästi. Aamulla toimistoon tullessa 28 astetta mittarissa iltapäivällä lähempänä 30 astetta. ”Ei lämmin luita riko” pitää paikkansa, mutta paita tahtoi jo aamupäivällä kastua, vaikka ei paljon liikkunutkaan. Näin kesän mentyä ja vuosikierron kääntyessä kohti syksyä, oikeastaan jo kaipaa lämpimämpiä kelejä, ainakin aamuisin polkiessa pyörällä töihin. No jaa, onhan se rikkautta, että pääsemme täällä pohjolassa nauttimaan neljästä eri vuodenajasta. Antaa vain syksyn tulla ja tuoda tullessaan sateet, viimat ja pimeyden. Menneen kesän lämpimien ja valon jälkeen olemme valmiina kohtaamaan myös pimeämmän vuodenajan.

Kansanedustajat ovat aina silloin tällöin maakuntakierroksilla ilahduttaneet meitä vierailullaan. Tällä kertaa saimme vieraaksemme kansanedustaja ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen. Vierailunsa aikana hän tutustui Siilinjärven kuntaan, yrittäjiin sekä alueen elinkeinoelämään kiertotalouden näkökulmasta. INNOCUM on hyvä esimerkki kiertotaloudesta, kun perinteikäs sairaalamiljöö on muuttunut rakennusten uusiokäytöllä monipuoliseksi yritys- ja palvelukeskukseksi. Sairaalatoiminnan päättyessä 90-luvulla Harjamäki projektin tuloksena, jokaiselle rakennukselle määriteltiin sen ominaisuuksien ja luonteen pohjalta sopiva uusiokäyttö. Osalle ympäröivistä maa-alueista rakennettiin uusia koteja ja lähempänä Kevättömän järveä oleva maatalous- ja metsämaa toimii harrastus- ja virkistyskäytössä. INNOCUMista on kehittynyt kahden vuosikymmenen olemassaolon aikana Pohjois-Savon maakunnan toiseksi merkittävin yritys- ja työpaikkakeskittymä heti Kuopiossa sijaitsevan yrityskeskittymän jälkeen. Kiertotalousajatteluhan ei ole yksi erillinen osa-alue vaan kiinteä osa jokapäiväistä toimintaa INNOCUMissa. Hiilijalanjäljen pienentäminen tapahtuu pienin askelin vanhaa korjaten ja sekä uutta suunnitellen.

LATAAMO avautui loppuvuodesta 2008 ensisijaisesti palvelemaan alueella työskenteleviä, mutta vuosien saatossa sen asiakaspiiri on laajentunut osana INNOCUMin tunnettuuden kehitystä. Yhä useammalle LATAAMOsta on muodostunut päivittäinen ”lataus”-hetki lounaasta, mutta myös hyvästä seurasta nauttien. Siitä on tullut kohtaamispaikka, jossa vaihdetaan kuulumiset niin työstä kuin arjesta.  Lokakuun alusta saamme uuden yrittäjän huolehtimaan LATAAMOn toiminnasta ja mikä tärkeintä, tekemään maukasta ja terveellistä lounasruokaa, jolla jaksaa pidemmänkin työpäivän. Ei välttämättä tarvitse omia eväitä tuoda mukanaan eikä toisaalta poistua INNOCUMin alueelta, kun käy lastaamassa LATAAMOn valmiista linjastosta lounaan lautaselleen.

Mukavaa syksyä kaikille, pysytään terveinä ja moikataan, kun nähdään!

t. Janne