Vesi-isännöinti Vesi Savo on onnistunut tehtävässään, kun heidän työtä ei huomata

Kuopiossa ja Siilinjärvellä vedenjakelun hoitaa Kuopion Vesi, mutta haja-asutusalueiden vedenjakelu ja jäteveden ohjaamisen hoitaa vesiosuuskunnat. Nämä osuuskunnat ovat Vesi Savon asiakkaita. Vesi Savo hoitaa osuuskuntien hallinnollisen työn, eli mm. omistajanvaihdokseen liittyvät asiat, laskutuksen ja uusien vesiliittymien rakennuttamisen.

Vesiosuuskunta siirtyy Vesi Savon asiakkaaksi tyypillisesti siinä vaiheessa, kun vetovastuu osuuskunnassa vaihtuu.

“Osuuskuntien vetäjät alkavat ikääntyä ja monissa osuuskunnissa vetovastuu vaihtuu. Kylmiltään hommaan ei enää lähdetä, joten palvelun ulkoistaminen tulee ajankohtaiseksi,” yrittäjä Juha Rissanen kertoo.

Ennen osuuskunnat hoitivat vedenjakelun, huollon ja hallinnon talkootyönä, mutta nykyään vaatimukset ovat kasvaneet. Hommaan tarvitaan syvempää perehtymistä, jotta katastrofeilta vältytään.

Ennakoinnilla vältytään katastrofeilta

Moni siilinjärveläinen muistaa varmasti vuoden 2021 vedenjakeluhäiriön. Vesi pääsi saastumaan, jonka vuoksi hanavesi ei ollut sellaisenaan turvallista käyttää. Tilanne kesti noin kuukauden ajan. Rissanen muistaa, miten puhelin soi lakkaamatta parin päivän ajan.

“Moni ajattelee tällaisissa tilanteissa, että miksei joku putkimies vaan korjaa ongelmaa? Totuus on kuitenkin se, että jos vesiputkeen pääsee jokin pöpö, täytyy vedenjakelu katkaista vähintään kolmeksi viikoksi,” hän kertoo.

Huolellisella suunnittelulla ja ennakoinnilla vastaavat tilanteet voidaan ehkäistä. Vesi Savon työ onkin pääasiassa ennakointia. Työ on onnistunutta, kun sitä ei huomata.

Käyttöveden ja jäteveden ylläpitoon ja huoltoon liittyykin paljon vastuuta. Tämän vuoksi tarvitaan luottamusta vesiosuuskuntien hallituksen kanssa.

Työ vaatii molemminpuolista luottamusta

Vesi Savolla on työssään suuri vastuu, mikä vaatii molemminpuolista luottamusta. Rissanen muistaa erään tapauksen yrityksen alkuajoilta, jossa luottamus rakennettiin:

“Esitin hallitukselle, että paineenkorotusasema tulisi saneerata. Hallitus oli kuitenkin epäileväinen, koska se näytti päällepäin hyvältä. Kun paineenkorotusasema sitten avattiin, oli se sisältä aivan tukossa. Kyseinen osuuskunta ei ole kyseenalaistanut päätöksiä sen jälkeen.”

Luottamus osuuskunnan hallituksen kanssa tulee siis rakentaa ensin. Nykyään Vesi Savo on alueella tunnettu, ja osuuskunnat ovatkin itse yhteydessä Vesi Savoon. Työtä riittää, ja yritys on ollut kasvussa perustamisvuodesta 2019 lähtien.

Uudet tilat ja työntekijä helpottaa työkuormaa

Vesi Savo muutti INNOCUMille huhtikuussa 2023. Samalla yrittäjä Rissasen työpariksi tuli ympäristöinsinööri Kati Timonen. Kasvavaan työmäärään tarvittiin toinen työntekijä, ja samalla toimiston hankkiminen tuli ajankohtaiseksi.

Ennen INNOCUmille siirtymistä kokoukset vesiosuuskuntien kanssa ovat hoituneet milloin missäkin. Nyt kokoukset voi pitää aivan työtilojen vieressä, mikä helpottaa Juhan ja Katin työkuormaa.

“Halllituksen kokoukset voi pitää ikäänkuin kotonaan, mitä yrityksen alkuaikoina tehtiinkin.”

INNOCUMin tiloista löytyy erikokoiset kokoushuoneet ja ruokapalvelut, jos ei saman katon alta, niin viereisen.

Juha Rissanen ja Kati Timonen työn touhossa toimistossaan INNOCUMilla