Laserkaiverruksia ja -leikkauksia moniin materiaaleihin – MOoCB
Laserkaiverrus- ja leikkauspalveluita tarjoava MOoCB on INNOCUMin uusin tulokas. Yrittäjäpariskunta Henri ja Iita Sallisen vuonna 2012 perustama yritys muutti M4-rakennukseen vappuna.
Yrityksen MOoCB on lyhenne sanoista Mostly Out of Card Board, joka viittaa yrityksen alkuaikojen materiaaliin – pahviin. Laserleikkurin oston myötä materiaali vaihtui vaneriin, ja KasvuOpeniin osallistuminen vuonna 2015 muutti yrityksen suuntaa kuluttajista yrityksiin.
Nykyään MOoCB leikkaa ja kaivertaa tuotteita erilaisista materiaaleista pääasiassa alihankintana. MOoCBin omiin tuotteisiin kuuluu leimasimet ja tekonahkamerkit, jotka kustomoidaan asiakkaalle.
Suositut leimasimet toimivat MOoCB:lla sisäänheittotuotteena.
Ensimmäisiä alallaan
MOoCBin sijoitus laserleikkuriin sattui oikeaan aikaan. “Meillä oli vain yksi kilpailija Suomessa, kun aloitimme,” Iita kertoo. “Nykyään firmoja on useita, mutta ollaan saatu hyvä jalansija alalla. Lisäksi Henrin muotoiluosaaminen erottaa meidät selkeästi markkinoilla.”
MOoCBin työskentelytapa myös eroaa monesta muusta alan yrityksestä. Useilla yrityksillä on käytössään vain yksi kone, joka leikkaa ja kaivertaa tuotteet. MOoCB käyttää erillistä leikkuria, jolloin tuotteiden työstö on tehokkaampaa. “Leikkaaminen on nopeampaa erillisellä leikkauskoneella. Lisäksi voimme leikata raakavaneria ilman suojapaperia,” Henri kertoo.
Kaiverruskoneella leikattaessa vanerin päälle laitetaan suojapaperi, muuten tuotteeseen tulisi palokaasuista värjäymiä. Suojapaperi pitää poistaa käsin repimällä valmiista tuotteesta. “Esimerkiksi koruyrittäjiltä jää kokonaan välistä yksi työvaihe, kun suojapapereita ei tarvitse poistaa kymmenistä, jopa sadoista tuotteista,” Henri kertoo.
Laadukkaat materiaalit ja tarkka työskentelyjälki erottaa myös MOoCBn alallaan. “Meillä on ollut ehkä kolme reklamaatiota koko yrityksen toiminnan aikana,” Iita kertoo.
MOoCB:n käyttämä tekonahka Ultraleather on saanut kiitosta hyvän työstöjäljen ja kestävyytensä ansiosta.
“Jos se syttyy sytkärillä, voi sitä leikata ja kaivertaa”
MOoCBin omien tuotteiden materiaaleina käytetään koivuvaneria ja korkealaatuista tekonahkaa, mutta koneet taipuvat monenlaiseen materiaaliin. “Jos materiaali syttyy sytkärillä, voi sitä leikata ja kaivertaa,” Henri kertoo. “Poikkeuksena tietyt muovit, jotka palaessaan synnyttävät myrkyllisiä palokaasuja.”
Laserkaiverruksessa joko poltetaan haluttu kuva/teksti, tai sitten paljastetaan alemman kerroksen väri. MOoCBin käyttämä tekonahka esimeriksi koostuu erivärisistä kerroksista, josta laserkaiverrus paljastaa alemman kerroksen.
MOoCB ei värjää vaneria itse. Esimerkiksi vaneriset korut voi yrittäjä värjätä haluamakseen, ja lähettää sen jälkeen MOocBille leikattavaksi. “Olemme miettineet UV tulostimen hankkimista, joka mahdollistaisi materiaalin värjäämisen. Henri on kuitenkin puna-vihersokea, niin siinä on pieni ongelma,” Iita naurahtaa. “Yksittäisten tuotteiden teko onnistuisi, koneen kyllä saa kalibroitua haluamaansa väriin. Ongelma tulee isommissa sarjoissa, joissa tuotteiden välillä ei saa olla pienintäkään värieroa,” Henri jatkaa.
MOoCBin koneilla pystyy leikkaamaan myös akryylimuovia. Korumuoti on kymmenessä vuodessa muuttunut vanerista muoviin päin. Sallisia muoti-ilmiö ihmetyttää, sillä viime vuosien trendinä on ollut muovin määrän vähentäminen maailmasta.
“Meilläkin on toki omissa tuotteissa tekonahkaa, joka on muovista tehtyä. Olemme sitten etsineet korkealaatuisen tekonahan, joka ei rispaannu reunoista tai ala hiutua, vaan kestää aikaa,” Iita kertoo. ”Olemme saaneet siitä hyvää palautetta asiakkailta.”
INNOCUM on ottanut hyvin vastaan
Salliset tuntevat jo nyt olonsa kotoisaksi INNOCUMilla. Seinänaapureihin on jo tutustuttu, ja mahdollisia yhteistyökuvioitakin löytynyt muiden INNOCUMilaisten kanssa.
Sopiva tila löytyi M4-rakennuksen kellarikerroksesta. “Tämä tila on meille sopivan rouhea. Ympärillä on mukavasti ääntä, kangaspuut paukkuu yläkerrassa ja hevoset hirnuu pihalla,” Henri kertoo. “On myös aika hauskaa, että entiset tilamme sijaitsi myös punaisessa tiilitalossa, kuten tämä.”
Tutustu MOoCBiin: https://moocb.fi/
MOoCB:n yrittäjät Iita ja Henri Sallinen