8.12.2017

8.12.2017

 

Hei,

Talvi on tullut INNOCUMiin. Meille suomalaisille säästä puhuminen on se luonnollisin tapa aloittaa keskustelu. Tänään ikkunasta ulos katsoessa näkee lumen pyryävän taivaalta ja kylläpä tästä riittää puheenaihetta kerrakseen. Marraskuu oli taas sellainen vaihtelevien säiden kuukausi. Välillä talvi yritti tulla, mutta leuto tuuli sulatti aiemmin sataneen lumen pois. Milloin se talvi oikein ennen vanhaan tuli. Lapsuudessani viimeistään marraskuun puolivälissä pääsimme Patakukkulalle laskettelemaan, vaikka lumetusjärjestelmiä ei vielä ollut. Onko tämä fakta vai mielessäni oleva fiktio siitä, että maapallon ilmaston muuttuminen on myös vaikuttanut meillä vallitseviin sääoloihin. Millainen on sitten normaali kuhunkin vuoden aikaan liittyvä sää. Ainakin olen kokenut, että kaikki sääilmiöt vuodenajasta riippumatta alkavat olla normaaleja. Jouluaattona voi olla lämpimämpää kuin Juhannusaattona ja se on täysin normaalia. Kesän helteet, jos niitä nyt tulee, voi olla vasta elokuussa koulujen alettua ja kesälomien päätyttyä. Kesken kesäpäivän saattaa raekuurokin yllättää. Me suomalaiset olemme kuitenkin oppineet elämään näiden vaihtelevien sääolosuhteiden mukaisesti. Töihin mennään ja elämä jatkuu, vaikka mitä taivaalta tulisi. Sen verran sisukas kansakunta me olemme.

Keneltäkään ei ole varmaankaan jäänyt huomaamatta, että itsenäinen Suomemme täytti tällä viikolla 100 -vuotta. Se on kunnioitettava saavutus, onhan tätä itsenäisyyttä meiltä yritetty välillä väkisin pois ottaa. Suurimman uhrauksen antoivat he, jotka henkensä antoivat säilyäksemme itsenäisenä kansakuntana muiden joukossa. Itsenäisyyspäivänä Siilinjärven sankarihautausmaalle setäni haudalle kynttilää viedessäni tuli mieleeni, ettei viime sodasta oikeastaan vielä kovin kauan ole kulunut sukupolvissa mitattuna. Isäni veli, jota en koskaan ollut tavannut kaatui sodassa, toinen veljistä haavoittui ja oma isäni palveli nuorena miehenä vielä vuonna 1944 ilmatorjunnassa Helsingissä ja kaikki kolme isän siskoa toimivat Lottina. Toiseksi nuorin poikani sanoikin käytyämme katsomassa uuden Tuntemattoman sotilaan elokuvan, että hänen sukupolvensa taitaa olla ensimmäinen sukupolvi, johon sota ei enää jollakin tavalla olisi vaikuttanut. Tämä oli aika hienosti ja oikein todettu.

Suomi on hieno maa asua. Ehkäpä kaikilla sillä menneisyyden kokemuksilla on ollut merkityksensä siihen, että olemme luoneet maan sellaiseksi elää kuin haluamme. Tasa-arvoisina ja toisia ihmisiä kunnioittavina olemme oppineet elämään keskenämme, vaikka erimielisyyksiäkin on ollut. Kuitenkin näen, että kaikilla on sama pyrkimys yhteiseen hyvinvointiin. Kukin tekee sen omalla tavallaan. Mikäli kuitenkin joku eksyy toimimaan yhteisten sääntöjemme vastaisesti, niin hänet oikaistaan jälleen takaisin ruotuun. Niin kuin nuorimman pojan kanssa eilen luin, hänen valmistautuessa yhteiskuntaopin kokeeseen: Suomi on oikeusvaltio, jossa laki on kaikille sama. Suomeen on siis luotu turvalliset puitteet elää ja yrittää. Näistä lähtökohdista on siis oikein hyvä jatkaa toiselle itsenäiselle vuosisadalle.

Hyvää Joulunalusaikaa kaikille INNOCUMilaisille!

Janne