4.5.2022

Hei,

Varmoja kevään merkkejä, koleasta säästä huolimatta, on jo ilmassa, kuten ilmassa lentävät hiekoitussepeli- ja siitepöly. Myöhäinen kevät viivästyttää kevättöitä, mutta puhallinkvartetti lakaisukoneen säestyksellä ovat jo puhdistaneet pihamaita ja katuja. Vielä kun loputkin lumet sulaisivat nurmialueilta, niin saataisiin koko INNOCUMin alue siistiin keväiseen kuntoon kesää vastaanottamaan.

INNOCUMin varma kevään merkki on jo useamman vuoden ollut Pilvilinnan kylkeen ilmestyvät rakennustelineet. Rakennuksen kattoa on uusittu viimeisten kymmenen vuoden aikana vaiheittain lohko kerrallaan. Nyt räystään ja katon korjaukset alkavat olla loppusuoralla ja viimeisiä korjattavia alueita viedään. Ensi vuonna katto uusitaan julkisivun piilossa olevan lappeen osalta ja kunnostustöitä jatketaan rakennuksen ulkoseinien maalauksella. Viimeistään 2026, rakennuksen täyttäessä 100 vuotta, on Pilvilinna entisajan loistossaan.

Uuden INNOCUMin I1 rakennuksen projekti on edennyt talven aikana hyvää vauhtia. Kahden merkittävän asiakkaan kanssa on tehty aiesopimukset. Suunnittelutyö on edennyt lupavaiheeseen, urakkakilpailutusta valmistellaan ja projektin talouspuolikin on jo järjestynyt. Rakennuskustannusten nousu kyllä vähän hirvittää ja se tuntuisi tällä hetkellä olevan oikeastaan ainoa este, joka vielä voisi lykätä uuden rakennuksen rakentamisen aloittamisen. Tavoitteena on, että syksyllä ”kuokka” maahan lyödään ja peruskivi muurataan.

INNOCUMin ydinalueella on paljon kauniita puita. Varsinkin ikihongat ovat näyttäviä ja niiden säilymistä pyrimme kaikin keinoin suojelemaan. Viime syksynä näistä ikihongista valaisimme kolme, jotka upeasti loivat tunnelmaa pimeään vuodenaikaan. Mäntypuiden lisäksi nurmialueilla on koko joukko koivuja, jotka alkavat iältään olla jo elinajan ehtoopuolella ja näin muodostavat turvallisuusriskin. Yksi hienoimmista koivuista on rakennuksen S1 vieressä olevalla kumpareella. Se on nähnyt vuosien saatossa paljon alueen elämää. Tänä keväänä valitettavasti joudumme kaatamaan kyseisen koivun turvallisuus syistä. Perjantaiaamuna 6.5. klo 7.30 aloitetaan puun kaatoprojekti, jossa ensi karsitaan nostolavan avulla oksia, minkä jälkeen puu kaadetaan.  Rakennuksen S1 edessä oleva pysäköintialue P6 suljetaan, kunnes puu on kaadettu ja pois viety.  ”Aika aikaansa kutakin sano pässi, kun päätä leikattiin.” Näin joudumme toteamaan myös tämän komean koivun osalta.

Yli kaksi vuotta sitten alkanut covid 19 pandemia ei ole ohi vaan se on arkipäiväistynyt. Korona tautina ei ole minnekään hävinnyt ja täällä se joukossamme eri muunnoksina kiertää. Joillekin se aiheuttaa vakavampia oireita, mutta suurin osa selviää siitä lievin flunssan oirein tai kokonaan ilman oireita. Toki suurimmalla osalla on rokotesuoja, joka estää yli 90 %:sti vakavamman sairastumisen. Olemme siis palaamassa entiseen normaaliin aikaan vai olemmeko? Näyttäisi siltä, että maailma työntekemisen osalta on muuttunut pysyvästi uuteen normaaliin. Joustavammat työntekemisen mallit ovat yleistyneet, mikäli vain työtehtävät sen sallivat. Työmatkustaminen on vähentynyt, koska useat palaverit voidaan hoitaa kätevästi etäpalavereina. Olemme oppineet pakostakin käyttämään etäpalaverin mahdollistamaa tekniikkaa. Samalla olemme opetelleet esiintymään ja toimimaan kameran edessä. Nuoremmille Y- ja Z- sukupolville on teknisten apuvälineiden käyttö luontevampaa. Näin Wikipediassa määritellään mm. Z- sukupolvi: ”Z- sukupolveen kuuluvat ovat syntyneet maailmaan, jossa elektroniikka on kaikkialla ja he käyttävät sitä rutiininomaisesti.” Tässäpä on haastetta, kun suunnittelemme tulevaisuuden työympäristöä. Yhtä oikeaa ratkaisua ei ole, mutta uuden toimitalon myötä pyrimme vastaamaan tähänkin haasteeseen.

Hyvää kevättä                                                                                                                                                                              t. Janne