23.6.2020

Hei,

Suomen kesä on näyttänyt meille kaiken kauneuden, mitä kesä vain voi tarjota. Aurinkoa, lämpöä ja hieman sadettakin. Luonto kiittää tarjoten silmillemme mahtavan kukoistuksen ja väriloiston. Tämän kaiken voimme nähdä myös INNOCUMin hoidetuilla piha- ja istutusalueilla.

Kesän myötä myös Koronavirusuhka on lievittynyt. Tällä tarkoitan sitä, että alkuvaiheen pelko on hälventynyt, mutta kuitenkin pieni epävarmuus on edelleen ilmassa. Rajoituksia poistetaan ja tilannetta seurataan. Kanssaihmisten käyttäytyminen on jäykähköä. Emme aina tiedä miten tervehtiä tapaamistilanteissa, jopa läheisten ihmisten kanssa. Tämän huomasin myös itsestäni, kun tyttäreni tuli Etelä-Suomesta lomalle puolisonsa kanssa. Kyllä kuitenkin halauksen tarve voitti nähdessämme pitkästä aikaa.

Nyt valtioneuvosto luottaa ihmisten omaan harkintaan erilaisissa tilanteissa. Ehkäpä tästä on tulossa uusi normi. Tervehdimme käden heilautuksella, pidämme paremmin huolta käsihygeniasta, olemme kohteliaita välimatkojen suhteen, emme tule sairaina töihin vaan pienen flunssan vaivatessa teemme työtehtävien niin salliessa vaikkapa etätöitä. On myös huomattu, että tarpeetonta matkustamista voimme välttää, kun useat tapaamiset ja palaverit voidaan hoitaa etäyhteyksin. Silti mikään digiyhteys ei täysin korvaa sitä tapaamisen tuomaa tunnelmaa luottamuksen rakentamisessa. Emme voi täysin eristäytyä omiin oloihimme, sillä se ei rakenna yhteisöllisyyttä ja sitä turvallisuuden tunnetta, että kuulumme johonkin ja olemme osa jotakin.

INNOCUMissa osalla yrittäjistä on takana todella haasteelliset ajat. Erityisesti hoiva- ja liikuntapalveluja sekä lounaspalveluja tarjoavat yritykset ovat kokeneet tulomenetyksiä kuluneiden kolmen kuukauden aikana. Valtiovalta tarjoaa apuaan erotavoin eri kokoisille yrityksille. Se vaatii aktiivisuutta yrittäjiltä ja myös taitoa hakea näitä tukia. On myös kysytty eikö INNOCUM tule vastaan yrityksiä mm. alentamalla vuokria. INNOCUM on yritys, joka toimii markkinoilla kuten muutkin yritykset. Sen on huolehdittava velvollisuuksistaan niin yhteiskuntaa kuin yhteistyökumppaneitaan kohtaan. Lisäksi INNOCUMin asiakaskunta on moninainen ja meidän on toimittava tasapuolisesti kaikkia yrityksiä ja yhteisöjä kohtaan. Tasapuolisuus onkin se suurin syy, ettemme ole voineet tulla vuokrissa vastaan, kuten jotkin yritykset ovat pyytäneet. Tässä vaiheessa paras tuki meiltä kaikilta INNOCUMin eri yrityksille on, että käytämme parhaamme mukaan näiden palveluja ja kerromme myös muille mitä kaikkea INNOCUMIn alueelta löytyy. Tällä tavalla edistämme alueen kehitystä ja lisäämme yhteisöllisyyttä toiminnassamme kaikkien hyväksi. Pyyteetön palvelus toisia kohtaan palkitsee myös palveluksen tekijän vähintäänkin hyvällä mielellä.

Nyt on jo katsottava luottavaisin ja positiivisin mielin tulevaisuuteen. Elämässä on aina omat riskinsä. Emme tiedä mitä nurkan takana odottaa, emmekä saa tietääkään, mikäli emme sinne rohkeasti kurkistaisi. INNOCUMin alueelle laadittava asemakaava on valmistumassa. Se tuo aivan uudenlaisen mahdollisuuden kehittää alueen vetovoimaa niin työssäkäynti, vapaa-aika ja asumisalueena. Olemme kääntämässä uuden lehden historian kirjoihin ja kulkemalla rohkeasti nurkan taakse aloittamalla syksyn tultua uuden rakennuksen suunnittelun. Uusi rakennus sijoittuu harjoitusjalkapallokentän, INNOCUM 2 kentän, ja rakennuksen S3 välimaastoon. Rakennuksen sijainnissa ja suunnittelussa otetaan huomioon olemassa olevat rakennukset kuin alueen kulttuurihistorialliset arvot. Uusi rakennus ei merkitse sitä, ettemme kehittäisi ja vaalisi myös vanhoja olemassa olevia rakennuksia. Vaan se lisää alueen merkitystä Siilinjärvellä ja koko Pohjois-Savossa yritys- ja työssäkäyntikeskittymänä vahvistaen INNOCUMin toimintaa varteenotettavana yrityskeskuksena.

Hyvää kesää! t. Janne