20.12.2019

Hei,

Kulunut vuosi ja vuosikymmen alkaa olla lopuillaan. Aika huimalta tuntuu tämä ajan kuluminen. Itsestä ei sitä huomaa, mutta lapsista kylläkin, kun he vanhenevat ja kohta vanhempansa kiinni ottavat!

Lapsuudessani tiedemiehet arvelivat 50-vuotta sitten tapahtuneen ensimmäisen onnistuneen kuukävelyn jälkeen, että 2020-luvulla Kuussa on jo pysyvä avaruusasema ja ihminen on käynyt Marssissa. Lentävillä autoilla siirrytään paikasta toiseen. Ihmiset asuvat Star Trek tv -sarjaa mukaillen moderneissa kodeissa, jossa kaikki toimivat sähköllä ja vieläpä äänikomennolla. Pukeutumistyyli on pelkistettyä avaruusasematyylistä pukeutumista. Perinteinen ruoka on tiivistetty yksinkertaiseksi ravinnoksi, jossa ei ole esteettistä puolta, mutta se pitää nälän loitolla ja antaa tarvittavat ravinto- ja hivenaineet täydellisen täsmällisesti. Koska ennustettiin, että maapallon raakaöljyvarannot tullaan kuluttamaan loppuun vuoteen 2030 mennessä, niin pääsääntöisenä energiamuotona kaikelle olisi jonkinlainen fuusioenergia, jota tuotetaan erikokoisissa reaktoreissa aina tarpeen mukaan.

No miten se maailma on kehittynytkään. Lapsuuden kodissani oli tuolloin polttomoottorilla kulkeva Toyota henkilöauto. Edelleen suurin osa autoista kulkee vastaavanlaisilla polttomoottoreilla. Tehot ovat kylläkin lisääntyneet ja taloudellisuus parantunut. Öljyä tuntuu riittävän, kun nuo norjalaisetkin alkoivat sitä 70-luvulla Pohjanmeren pohjasta nostamaan. Sähköautot tekevät vasta tuloaan eikä nekään lennä! Kodit eivät ole tuosta ajasta hurjasti muuttuneet. Mikroaaltouuni tuli 80-luvulla keittiöihin ja astianpesukoneetkin yleistyneet lähes joka kodin keittiöön. Kahvinkeitossa siirryttiin 70-luvun alussa suodatinkahviin ja sitä myötä kahvinkeittimet yleistyivät keittiöissä. Mutta ruoka on edelleen ruokaa, eikä mitään tiivistettyä ravintoainetta – kuten joulukinkku on yhä joulukinkku. Koteihin on kyllä tullut lisää erilaisia elektronisia apuvälineitä elämää helpottamaan ja viihdyttämään. Puhelinkin kulkee nykyisin mukana ja omaa pienen tietokoneen ominaisuudet.  Vanhat Eriksonin pakeliittiset pöytälankapuhelimet numeroveiveineen ovat jääneet historiaan. Yksi hyvä puoli lankapuhelimessa oli – mikäli et ollut puhelimen soittoäänen kuuluvilla, et ollut myöskään tavoitettavissa eikä kukaan sitä ihmetellyt, vaan ajatteli, että soitanpa myöhemmin uudelleen. Nyt kun puhelin kulkee mukana, sinun täytyy olla aina tavoitettavissa. Mutta jos nyt sattuisi käymään niin, ettet vastaisi, niin.. ”Hei, miks’et vastannut, kun yritin soittaa – näithän, että minä soitin.

On kuitenkin jotain, mikä ei ole vuosikymmenien saatossa muuttunut. INNOCUMin keskeisen alueen vanhat rakennukset seisovat edelleen jykevästi paikoillaan ja palvellen kuitenkin uudessa käyttötarkoituksessaan. Alueen ympärille on rakentunut uutta asutusta ja koko Harjamäen elämä on monipuolistunut asumisen ja työssäkäynnin keskittymäksi. Uudelle vuosikymmenelle siirryttäessä on tarkoitus jatkaa tätä positiivista kehitystä nyt laadittavana olevan asemakaavan mahdollistamalla lisärakentamisella, kuitenkin vanhaa ympäristöä kunnioittaen. Lähivuosien tavoite on uuden toimitalon rakentaminen, mikä mahdollistaisi uusien toimijoiden sijoittumisen INNOCUMin alueelle nykyisten rakennuksien ollessa täynnä.

Maailma ei ehkä joiltakin osin kehity niin nopeasti kuin ajatellaan, emmekä nyt elä niin futuristisessa maailmassa kuin tiedemiehet 50 vuotta sitten arvelivat. Mutta se on varmaa, että vuosikymmen vaihtuu ja tuo tullessaan uusia mahdollisuuksia meille kaikille.

Hyvää Joulua ja menestyksellistä uutta Vuotta 2020 sekä uutta vuosikymmentä!

t. Janne