18.11.2021

Hei,

Syksy toi tullessaan viileät kelit, sateet ja pimeyden. Viileisiin keleihin voi varautua pukeutumalla lämpimästi. Syksyn sateista voi suojautua sadetakilla ja -varjolla. Pimeyteen auttaa positiivinen mieli ja sydämen valo.

INNOCUMilla on elämää entistäkin enemmän. Korona hiljensi INNOCUMinkin tiloja ja katuja rajoitusten ja etätyösuosituksien myötä. Tämän syksyn aikana ovat useat palanneet takaisin työpaikalle, vaikka etätyö olisikin mahdollista. Lounasravintola Lataamon keskimääräiset asiakasmäärät ovat koronaa edeltävää aikaa suuremmat.  Kokous- ja neuvottelutilojen kysyntä on lisääntynyt. Toimitilojen kysyntäkin on vihdoin elpymässä puolentoista vuoden hiljaiselon jälkeen. Emme ole palaamassa entiseen vaan astumassa uuteen aikaan, jossa erilaiset variaatiot toimistotyöntekemiselle ovat tulleet mahdollisiksi. Edelleen kuitenkin suurin osa ammateista ja työtehtävistä ovat sellaisia, jotka vaativat jatkuvaa läsnäoloa. Etätyöstä puhutaan paljon, mutta suhteellisesti ottaen se on kuitenkin pienehkö joukko, joka etätöihin voi työnsä puolesta jäädä.

Etätöissä vai etäällä töistä? Etätöissä kosketus omaan työyhteisöön jää ohueksi. Verkostoitumista muihin työyhteisöihin ja yhteistyökumppaneihin ei pääse syntymään. Etätöissä työn suorittaminen muuttuu pääasiaksi. Tehdään tehtävälistan mukaiset tehtävät ja ollaan tehokkaita. Etätöissä työntekemisen paikka on hyvin usein epäergonominen ja siihen liittyy myös muita haasteita ja häiriötekijöitä. Etätöissä ei pääse syntymään samalla tavalla ajatuksen vaihtoa ja sosiaalista kanssakäymistä kuin työyhteisössä läsnä olemalla.  Pahimmassa tapauksessa tapahtuu työyhteisöstä syrjäytyminen. Mehän emme tiedä miten pitkällä aikavälillä etätyö vaikuttaa ihmisten välisiin sosiaalisiin suhteisiin ja mielenterveyteen. Tuleeko etätyötä tekevästä epäsosiaalinen erakko, joka välttelee ihmiskontakteja tuijottamalla tietokoneen ruutua päivästä toiseen. Mutta onhan olemassa Teams, joka avaa yhteyden muuhun maailmaan. Kuitenkin Teams palaverissa voi poistaa kameran käytöstä, jotta muut palaveriin osallistujat eivät voi nähdä miten pystyssä tukka on ja kuinka alhaalla silmäpussit roikkuu. Ja jos nyt kamera sattuu olemaan päällä ei myöskään voi haistaa onko kupissa kahvia vai joitain muuta juotavaa! Lounas saattaa jäädä Teams palaveriden jatkuessa kokonaan syömättä ja verensokerin laskiessa alkaa jo kiukuttaa. Sitä saattaa päästää suusta sellaista mitä ei ole tarkoittanut. No jos kuitenkin ehtii jotakin nopeasti puraisemaan, niin voihan sitä aina maksalaatikon mikrossa lämmäyttää ja aamullisen kahvin jämän kylmänä siemaista. Se on sitä kotikulinarismia parhaimmillaan. Näyttäisi siltä, että vähitellen etätöitä tehdessä ihminen sukeltaa tosi etäälle töistä.

Kaiken tämän edellä kuvatun voi välttää vuokraamalla sopivat toimitilat INNOCUMista. Työpaikan sisäinen dynamiikka paranee, kun sosiaalinen kanssakäyminen lisääntyy. Työ ei ole suorittamista vaan se on myös oman työn ja työyhteisön kehittämistä sekä uusien innovaatioiden löytämistä. INNOCUMissa verkostoituu helposti muihin työyhteisöihin sekä yhteistyökumppaneihin. Heiltä voi saada lisää buustia omaan työhön. Työtila on ergonominen ja toimiva kokonaisuus, joka vastaa kunkin tarpeisiin minimoimalla häiriötekijät. Kanssakäyminen ihmisten kesken tapahtuu ilman tekniikkaa ja on näin läsnä olevaa. Palaverit voidaan pitää kasvotusten INNOCUMin kokoustiloissa, jolloin keskustelu on luontevaa ja yhteys toimii. INNOCUMilla ei erakoidu vaan pääsee halutessaan osalliseksi yhteisöstä, josta on hyötyä ja iloa itselleen sekä omalle työyhteisölle. Kehittämisideoita syntyy vaikkapa kahvipöytäkeskusteluissa tai Lataamossa lounaan ääressä. Työ ei tunnu samalla tavalla suorittamiselta työlistojen ääressä vaan siihen liittyy myös selkeät tauotukset kuten lounastauko. Tällöin voi käydä Lataamossa nauttimassa varsin ylellisen ja samalla terveellisen lounaan. Hyvä ruoka kuuluu päivittäiseen elämään, jolloin jaksaa huomattavasti paremmin arjen haasteista töistä puhumattakaan.

Älä jättäydy etäälle töistä. INNOCUMin tiloissa olet läsnä ja työt sujuvat. Arkikin luistaa paremmin, kun työt eivät ole kotona.

Työn iloa INNOCUMissa!

Janne